Figyelemfelhívás

Mielőtt nekiállna, legyen figyelmes!

 

Az időjárás lassan-lassan a közelgő tavaszt idézi. Egyre többen kezdik el újra benépesíteni a hegyhátakat, kerteket, hogy birtokukon különböző, elsősorban növényekhez köthető tevékenységet végeznek.  Ennek részekén sokan a felgyülemlett ágaktól, levelektől, hajtásoktól égetéssel igyekeznek megszabadulni, azonban fontos észbe tartani, hogy száraz idő esetén ez a könnyednek tűnő megoldás akár kiterjedt szabadtéri tűzhöz is vezethet! Ez a természeti és épített környezetet jelentősen veszélyezteti, ráadásul egészségkárosító hatása van, hiszen olyan vegyületek szabadulnak fel ilyenkor, amelyek belégzése hosszú távon akár maradandó károsodást is okozhat. Zala vármegyében 2021-ben és 2022-ben is követelt áldozatokat a szabadtéri tűz. A baj kis odafigyeléssel megelőzhető.

A növényi hulladékégetést önkormányzati rendeletek szabályozzák, melyek világosan meghatározzák, hogy mikor, hol (belterületen vagy akár az adott település közigazgatási területén), és milyen időpontban lehet égetni. Kérjük, hogy aki égetni szeretne, az mindenképpen tájékozódjon az adott önkormányzatnál. Ezek a rendeletek azonban nem egységesek, önkormányzatonként eltérnek. Amennyiben egy település rendeletben nem szabályozza az égetést, úgy az adott helyen növényi hulladék égetése tilos! Azonban a nem növényi hulladék égetése mindenütt és mindig tilos!

Hazánkban a levegő védelme érdekében tilos a lábon álló növényzet, tarló és növénytermesztéssel összefüggésben keletkezett hulladék nyílt téri égetése. A külterületi tarlóégetés és vágott növények égetése kizárólag növény-egészségügyi okokból történhet, vagy ha a növényi hulladék megsemmisítése, elszállítása más módon nem megoldható.  Itt nem elegendő a szubjektív megítélés illetve pusztán a kényelmes megoldás választása. Ahol nem növény egészségügyi ok áll a háttérben, vagy egyébként a növényi hulladék megsemmisítése más módon nem megoldható, ott komoly bírságot vonhat maga után ezek meggyújtása.

Akár külterületen, akár belterületen kívánunk  növényi hulladéktól égetéssel megszabadulni, és azt egyéb jogszabály megengedi, fontos, hogy:

  • Mindig száraz legyen a növényi hulladék, amelyet meggyújtunk
  • A tűzbe egyéb anyagot, például kommunális hulladékot, autógumit ne tegyünk!
  • Tartsunk biztonságos távolságot a környező értékektől (épületek, építmények, erdők, fásítások, nádas stb…)
  • Ismerjük az adott település égetési szabályzatát!
  • A tüzet soha ne hagyjuk őrizetlenül!!
  • Tartsunk az égetés közelében megfelelő mennyiségű oltóanyagot (víz, homok, adott esetben tűzoltó készülék)!
  • Gondoskodjunk a tűz irányításához szükséges kézi szerszámról (gereblye, lapát, vasvilla)!
  • Ha feltámadó szelet tapasztalunk, azonnal oltsuk el a tüzet!

Az a személy, aki az érvénybe levő tűzvédelmi szabályokat megszegi, tűzvédelmi bírsággal is sújtható. Ez- az okozott károk megtérítésén túl és az előidézett károk mértékétől függően- húszezertől hárommillió forintig is terjedhet.

Gondolkodjunk alternatív megoldásokban! A zöldhulladék elszállítása, elszállíttatása, vagy a komposztálás ilyen megoldás, ezáltal pedig a környezetünket is kíméljük!

BAJ ESETÉN PEDIG A 112-ES SEGÉLYHÍVÓ SZÁMON KÉRJE A TŰZOLTÓK SEGÍTSÉGÉT!